SUPERPRZEPIS

Naleśniki z farszem "z odzysku"

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Naleśniki z farszem "z odzysku" Więcej zdjęć (5)

Bardzo często po ugotowaniu wywaru na zupę zostaje mi odrobina czystego mięsa obranego od kości i warzywa z zupy.

Składniki:

Naleśniki z farszem "z odzysku"

 

  • Naleśniki
  • 8 czubatych łyżek mąki ( wypełnia szklankę )
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki oleju
  • kilka kropli barwnika spożywczego - pomarańczowego

 

  • Farsz
  • garść kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • garść mięsa i warzyw z zupy
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z farszem "z odzysku"
Przygotować ciasto naleśnikowe miksując mąkę , jajko, mleko , 2 łyżki oleju, proszek do pieczenia, szczypty soli i kilku kropli barwnika . Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".



Kapustę zalać woda i obgotować ( ok. 20 minut). Odcedzić i pokroić na drobno. Cebulę obrać i drobno usiekać- usmażyć na szklisto na łyżce oleju. Zmielić mięso i warzywa z zupy ( warzywa odcisnąć bo z reguły po odmrożeniu takie ugotowane warzywa są wilgotne i farsz byłby za luźny).



Wymieszać składniki farszu tj. mięso z warzywami, cebulę, natkę pietruszki i kiszoną kapustę. Doprawić solą, pieprzem i maggi w płynie.



Natłuścić patelnię do naleśników i rozgrzać . Smażyć naleśniki ( z tej ilości składników powinno wyjść 6-8 sztuk zależy jak grube będziemy smażyć). Usmażone naleśniki odłożyć zsuwając delikatnie z patelni na talerz. Posmarować naleśniki farszem . Zwinąć w rulonik .



Końcówki naleśników obciąć pod skosem , a następnie każdy przeciąć w połowie też na ukos w tym samym kierunku co końcówki.



Podawać albo na świeżo albo podsmażone z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony , pomidorowa, rosół ) i jakąś surówką .



*Oczywiście można smażyć bez dodawania barwnika i podawać w całości



**Mnie wyszło 6 naleśników (pierwszy smażony na próbę lekko się postrzępił i został ,,podkradziony do degustacji). Po pokrojeniu było 12 połówek co zupełnie starczyło dla 3 osób na lekki obiad ( + czerwony barszcz do popicia -miałam zamrożony wigilijny postny)
Naleśniki z farszem "z odzysku"
Przygotować ciasto naleśnikowe i odstawić na trochę
Naleśniki z farszem "z odzysku"
Przygotować farsz z obgotowanej kapusty i miesa z warzywami z zupy
Naleśniki z farszem "z odzysku"
Usmażyc nalesniki - powinno wyjść 6-8 sztuk
Naleśniki z farszem "z odzysku"
Farsz rozłozyc na nalesniki - zwinąć je- podawac z barszczem do popicia