Sposób przygotowania:
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiemPrzygotowanie naleśników
Wszystkie składniki dokładniej wymieszaj (za pomocą trzepaczki lub miksera) i usmaż naleśniki na odrobinie oleju.
Wykonanie:
Pokrój cebulę w kostkę i lekko podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, duś przez chwilę na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj podgrzybki: oczyść je, pokrój w cząstki, obgotuj w osolonej wodzie (2 min.), odcedź i przepłucz zimną wodą.
Gotowe podgrzybki dodaj do pieczarek i cebuli, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Dodaj śmietanę i doprowadź całość do wrzenia, często mieszając.
Usmażone wcześniej naleśniki ponownie połóż na patelni z odrobiną oleju. Wyłóż na niego 2-3 łyżki farszu, posyp startym żółtym serem. Boki naleśnika zawiń do środka, przykryj przykrywką i podsmażaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Czynności te powtórz z pozostałymi naleśnikami. Podawaj je z łyżką zimnej śmietany 22%. Smacznego!
Autor przepisu: Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy