redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki to jedna z tych potraw, które można przygotowywać na wiele sposobów. Dziś proponujemy wam wersję grzybową. Jest pyszna!

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Składniki:

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Ciasto naleśnikowe

Farsz

Sposób przygotowania:

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Przygotowanie naleśników

Wszystkie składniki dokładniej wymieszaj (za pomocą trzepaczki lub miksera) i usmaż naleśniki na odrobinie oleju.

Wykonanie:

Pokrój cebulę w kostkę i lekko podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, duś przez chwilę na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj podgrzybki: oczyść je, pokrój w cząstki, obgotuj w osolonej wodzie (2 min.), odcedź i przepłucz zimną wodą.

Gotowe podgrzybki dodaj do pieczarek i cebuli, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Dodaj śmietanę i doprowadź całość do wrzenia, często mieszając.

Usmażone wcześniej naleśniki ponownie połóż na patelni z odrobiną oleju. Wyłóż na niego 2-3 łyżki farszu, posyp startym żółtym serem. Boki naleśnika zawiń do środka, przykryj przykrywką i podsmażaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

Czynności te powtórz z pozostałymi naleśnikami. Podawaj je z łyżką zimnej śmietany 22%. Smacznego!

Autor przepisu: Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy