Sposób przygotowania:
Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywamiPrzygotowanie naleśników
Przygotowanie ciasta naleśnikowego rozpoczynamy od roztrzepania jajek. Do jajek dodajemy mleko oraz rozpuszczone, ostudzone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię odpowiednią do smażenia naleśników. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy ok. 1 minuty. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy do jego zrumienienia. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz. Smażymy resztę naleśników.
Przygotowanie warzyw
Cukinie i bakłażana oczyszczamy, po czym kroimy w cienkie, pionowe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa grillujemy ok. 3 minut. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie, pionowe plastry. Blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 3 min. Osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Oczyszczony i umyty szpinak podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wyciskamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na koniec przygotowujemy sos pomidorowy. Mieszamy pulpę z pomidorów, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem.
Przygotowanie tortu naleśnikowego
Układanie tortu rozpoczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia okrągłej formy. Na dno formy układamy pierwszy naleśnik, który smarujemy sosem pomidorowym. Na naleśnik wykładamy plastry marchewki, którą posypujemy startym parmezanem.
Całość przykrywamy drugim naleśnikiem, który podobnie smarujemy sosem pomidorowym. Na naleśniku układamy plastry bakłażana, który obsypujemy startym parmezanem.
W podobny sposób układamy kolejne warstwy tortu naleśnikowego, wykorzystując resztę warzyw tj. cukinie, szpinak i tak do ukończenia składników.
Ostatnią warstwą tortu powinny być warzywa z sosem pomidorowym obsypane parmezanem.
Tort naleśnikowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.