moniaLOVEbary

moniaLOVEbary

Kuchcik
[Przepisów: 9]

Naleśniki z jabłkami i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś dla odmiany:) Wyjątkowe i proste naleśniki:)

Naleśniki z jabłkami i imbirem

Składniki:

Naleśniki z jabłkami i imbirem

 

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 3 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki wody
  • oliwa

 

  • Na nadzienie:
  • 3 spore jabłka
  • 3-4 łyżki cukru (można więcej)
  • starty imbir (dodać zgodnie z upodobaniem, ja lubię sporo)
  • masło

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jabłkami i imbirem
Ciasto na naleśniki:
Jajka rozbijamy i rozcieramy widelcem. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier i odrobinę soli. Dodajemy jajka, śmietanę i wodę.
Masa ma być lejąca.

Nadzienie:
Jabłka obieramy i osuwamy gniazdo nasienne, kroimy na kawałki dość małe, posypujemy cukrem i startym imbirem i odstawiamy do lodówki na jakieś 30 min.
Po tym czasie smażymy jabłka na maśle aż się zarumienią i ściągamy z patelni.

Sos:
Gruszki obieramy i osuwamy gniazdo nasienne, kroimy na kawałki. Miksujemy w blenderze i przekładamy do rondla. Dodajemy miód i mieszając trzymamy na ogniu jeszcze parę minut aż konsystencja będzie odpowiednia.