Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię naleśniki z różnym nadzieniem. Tym razem wykorzystałam jarmuż, który urósł mi na działce. Polecam.

Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną

ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki oleju

Farsz

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki.

Jarmuż wypłukać, usunąć twarde końcówki. Zblanszować, ostudzić i zblendować.

Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek robno pokroić. Zeszklić na tłuszczu. Dodać zblendowany jarmu i podsmazyć przez około 5 minut. Wymieszać z kaszą jaglaną, przecierem pomidorowym i przyprawami.

Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki farszu i zwinąć. Dodatkowo obsmazyć naleśniki na rumiano.
Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną
Wypłukany i zblendowane liście jarmużu.
Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną
Kasza jaglana ugotowana do miękkośći po wypłukaniu
Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną
Przygowany farsz do smarowania naleśników
Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną
Każdy naleśnik nadziać farszem i zwinąć.
Naleśniki z jarmużem i kaszą jaglaną
Złożone naleśniki