ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała zapiekanka ziemniaczana z jajkami. To tzw. danie jednogarnkowe, które nie wymaga dużej pracy. Danie jest sycące i smakuje z różnymi dodatkami np, fioletowym kalafiorem z tartą bułką.

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami
Forma 30x25 cm wysmarowana olejem rzepakowym. Na dno formy wsypać obrane i pokrojone w talarki ziemniaki. Następnie polać olejem, dodać soli ziołowej i wymieszać. Wyrównać wierzch.

Na ziemniaki dodać pokrojone w talarki cebule, pokrojone ząbki czosnku, posypać papryką słodką wymieszaną z ostrą i tymiankiem.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół. Piec 40 minut. Po tym czasie wbić jajka na ziemniaki (jak na sadzone) i piec w termoobiegu w 160C z 10 minut. Po upieczeniu zostawić na 15 minut na blacie kuchennym i można podawać.

Kalafior fioletowy ugotować w osolonej wodzie. Na maśle z olejem zrumienić tartą bułkę i polać nią kalafior.
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami
Ziemniaki powinny być pokrojone w cienkie talarki.
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami
Można dodać również ser żółty starty jak ktoś lubi.
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami
Zapiekanka smakuje również na kolację.