jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mięsne naleśniki w sosie jarmużowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Osoby nie lubiące jarmużu mogą panierować naleśniki i usmażyć krokiety lub po prostu posypać naleśniki serem żółtym i zapiec w piekarniku.

Mięsne naleśniki w sosie jarmużowym

Składniki:

Mięsne naleśniki w sosie jarmużowym

 

  • Ciasto:
  • 0,5 litra mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • Około 200 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Olej do smażenia
  • Mięso:
  • 250g mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pieprz, sól,
  • olej
  • Sos jarmużowy:
  • Sól, Vegeta, pieprz,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki płaskie mąki,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 25 dag ugotowanego i drobno pokrojonego jarmużu,

 

Sposób przygotowania:

Mięsne naleśniki w sosie jarmużowym
CIASTO: Do miski wlewamy mleko oraz wodę . Dokładamy pozostałe składniki i mieszamy ciasto. Naleśniki pieczemy nalewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (z dodatkiem tłuszczu). Pieczemy z obu stron do zrumienienia. Gotowe przekładamy mięsem, zwijamy jak krokiety i polewamy sosem. MIĘSO: Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na oleju rumienimy cebulę, dokładamy czosnek i mięso. Razem smażymy i doprawiamy do smaku. SOS: Do 1,5 szklanki bulionu dokładamy jarmuż, podgrzewamy i razem miksujemy. W pozostałej ilości bulionu rozmącamy mąkę oraz śmietanę. Zagęszczamy i zabielamy mieszaninę bulionowo-jarmużową. Chwilkę gotujemy by skrobia się rozkleiła. Doprawiamy.