Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiemETAP 1:
Drożdże rozmieszać z cukrem i łyżką mąki w ciepłym mleku i odstawić żeby zaczęło pracować. Masło roztopić. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać zaczyn. Wymieszać. Zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania wlać masło i wyrabiać aż zacznie odchodzić od ścian miski. Odstawić do wyrośnięcia.
Po około godzinie rozwałkować na duży placek wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Blachę wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto. Ketchup wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować ciasto.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać ciasto. Ułożyć plastry żółtego sera. Rozłożyć posiekaną cebulę, odsączona kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pokroić i podawać.