WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Pizza z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza na puszystym cieście drożdżowym, z tuńczykiem z puszki, kukurydzą, cebulą i żółtym serem. Pyszna i duża.

Pizza z tuńczykiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pizza z tuńczykiem

Ciasto:

Dodatki:

  • 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • Kilka dużych pieczarek
  • Ok. 250-300 g sera w plastrach
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem

ETAP 1:

Drożdże rozmieszać z cukrem i łyżką mąki w ciepłym mleku i odstawić żeby zaczęło pracować. Masło roztopić. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać zaczyn. Wymieszać. Zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania wlać masło i wyrabiać aż zacznie odchodzić od ścian miski. Odstawić do wyrośnięcia.

Po około godzinie rozwałkować na duży placek wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Blachę wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto. Ketchup wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować ciasto.

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać ciasto. Ułożyć plastry żółtego sera. Rozłożyć posiekaną cebulę, odsączona kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem.

Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pokroić i podawać.

Pizza z tuńczykiem
Pizza posypana kukurydzą, cebulą i tuńczykiem z puszki
Pizza z tuńczykiem
Plastry żółtego sera ułożone na cieście psypanym pieczarkami
Pizza z tuńczykiem
Ciasto posypane startymi na tarce pieczarkami
Pizza z tuńczykiem
Ciasto przełożone na blachę i posmarowane sosem
Pizza z tuńczykiem
Ciasto zagniecione i pozostawione do wyrośnięcia