Sposób przygotowania:
Bezglutenowe naleśniki szpinakowe z łososiemSmażenie naleśników
Ryż namaczamy wcześniej w ciepłej wodzie i pozostawiamy na min. godzinę. Szpinak rozmrażamy.
Później odcedzamy trochę wody od ryżu i blendujemy. Dodajemy kolejne składniki: szpinak, mąkę ziemniaczaną, sól i wodę (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Dalej blendujemy. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję niż gęstą. Odstawiamy na 10-15 minut.
Smażymy na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Placki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta i są grubsze. Mi wyszło ok. 5 małych naleśników.
Dodatki
Filety z łososia wcześniej rozmrażamy i pieczemy w folii. Doprawiamy je przedtem solą i pieprzem, na wierzchu układamy cieniutkie plasterki czosnku. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.
Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem, nakładamy świeże liście szpinaku i kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy, i zjadamy.
Magdalena88