Sposób przygotowania:
Naleśniki z marchewką
Ciasto: 1. Jajka, mleko, około 4 łyżek oleju, szczyptę cukru i soli mieszasz razem w misce (możesz do tego użyć zwykłej trzepaczki lub miksera). 2. Ubijając nadal, stopniowo dodajesz mąkę. Ja dodaję także curry i kminek, ale nie każdy lubi. 3. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej. Farsz: 1. Marchew obierz, umyj, pokrój w kostkę 1cm x 1 cm (około) i gotuj, aż będzie bardzo miękka. 2. Jeżeli używasz marchwi z mrożonki, po prostu ugotuj, aż będzie miękka. 3. Na patelni usmaż drobno posiekaną cebulkę doprawioną wedle uznania. Ja dodaję chilli, curry, trochę soli, majeranku i pieprzu. 4. Ugotowaną marchew odcedź i wrzuć do niej zawartość cebulowej patelni, po czym ugnieć wszystko na pure. 5. Farszem nadziewaj naleśniki, zawijaj i gotowe. Naleśniki można obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć oraz polać sosem serowym.
Gość
utartą i przysmażoną marchewkę
Blondi