Kasdia

Kasdia

Kucharz
[Przepisów: 3]

Naleśniki z marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetnie smakują z sosem serowym (ser pleśniowy Bleu, woda, mąka ziemniaczana, bazylia, trochę mleka).

Naleśniki z marchewką

Składniki:

Naleśniki z marchewką

 

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • olej
  • 12 łyżek mąki
  • sól, cukier, curry, kminek, pieprz, inne przyprawy do smaku
  • 1/2kg marchwi lub 1 mrożonka pokrojonej marchwi
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Naleśniki z marchewką
Ciasto: 1. Jajka, mleko, około 4 łyżek oleju, szczyptę cukru i soli mieszasz razem w misce (możesz do tego użyć zwykłej trzepaczki lub miksera). 2. Ubijając nadal, stopniowo dodajesz mąkę. Ja dodaję także curry i kminek, ale nie każdy lubi. 3. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej. Farsz: 1. Marchew obierz, umyj, pokrój w kostkę 1cm x 1 cm (około) i gotuj, aż będzie bardzo miękka. 2. Jeżeli używasz marchwi z mrożonki, po prostu ugotuj, aż będzie miękka. 3. Na patelni usmaż drobno posiekaną cebulkę doprawioną wedle uznania. Ja dodaję chilli, curry, trochę soli, majeranku i pieprzu. 4. Ugotowaną marchew odcedź i wrzuć do niej zawartość cebulowej patelni, po czym ugnieć wszystko na pure. 5. Farszem nadziewaj naleśniki, zawijaj i gotowe. Naleśniki można obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć oraz polać sosem serowym.