Sposób przygotowania:
Naleśniki z mięsem mielonym, kukurydzą i fasolką
W misce połączyć razem mąkę, wodę, mleko, oba jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszając razem wszystkie składniki trzepaczką i przygotowując tym sposobem naleśnikowe ciasto. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażone naleśniki odstawić na bok i przygotować farsz do naleśników. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, obrane ząbki czosnku w miarę drobno posiekać. Podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek na patelni z olejem. Do zrumienionej cebuli z czosnkiem dodać mielone mięso i wszystko razem podsmażać na niedużym płomieniu. Gdy mięso mielone będzie już odpowiednio podsmażone, przestanie być surowe dodać do niego odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę i kukurydzę z puszki oraz ketchup. Wszystko zamieszać i jeszcze przez chwilę razem podsmażać obsypując w tym czasie zawartość patelni sporą dawką słodkiej mielonej papryki i szczyptą chili. Na koniec doprawić farsz solą i pieprzem do smaku. Usmażone naleśniki smarować farszem z mięsa mielonego i składać naleśnik, zwijać go wedle własnych preferencji (ja składałam naleśniki w rożek). Złożone naleśniki polewałam sosem czosnkowym, który jeszcze bardziej podkreślał ich wyrazisty smak, nadawał naleśnikom intensywności.
Nina W.
milax88