Sposób przygotowania:
Naleśniki z mięsem w sosie curry
Ubić składniki na ciasto naleśnikowe tj. mąkę, jajka, mleko lub śmietanka, odrobinę cukru i soli i wody gazowanej w celu tworzenia się pęcherzyków podczas smażenia naleśników. Rozgrzać trochę masła na patelni i wlewać małą wazówką ciasto na środek patelni i rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć 1-2 min z obu stron i zsuwać na odwrócony talerz. Mięso zmielić i obsmażyć na maśle lub oleju z dodatkiem przypraw lub ziół. Ser utrzeć na tarce i dodać go do farszu. Wymieszać. Groszek wysypać z puszki na sitko i odsączyć. Nadziewać placki naleśnikowe farszem z dodatkiem groszku, zwinąć w rulon i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. W rondlu zrobić zasmażkę z mąki i masła, mieszając, by się nie przypaliła na małym ogniu. Kostkę rosołową rozpuścić w garnuszku z letnią wodą, potem dodać curry i śmietanki oraz szczyptę soli i rozmieszać widelcem. Wlać do zasmażki i zamieszać. Poddusić sos pod przykryciem przez 15 min. Potem polewać nim naleśniki i podawać na ciepło.