Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 395]

Naleśniki z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cudowne naleśniki z mięsem i młodą kapustką, to ulubione danie moich pociech, ale nie tylko. Z prawdziwą przyjemnością, serwuje na obiad. Aromat takich naleśników obudzi każdego śpiocha z takim nadzieniem smakują wyśmienicie.

Naleśniki z młodą kapustą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Naleśniki z młodą kapustą

Składniki na naleśniki:

  • 1 ½ szk. maki pszennej
  • ½ szk. wody gazowanej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 szk. mleka

Składnik na farsz:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ główki kapusty młodej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Olej do smażenia
  • 20 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Naleśniki z młodą kapustą

I

Naleśniki z młodą kapustą
Przygotowanie mięsa, pokrojenie drobno kapusty, pokrojenie w kostkę paprykę oraz doprawianie i zagęszcanie sosu przecierem i ketchupem

1. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy papryką ostrą oraz solą.

2. Do mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, obrane pokrojone w kostkę marchewki, obrane z nasion i pokrojone w również w kostkę papryki, podlewamy trochę wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną.

3. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, chwilkę jeszcze gotujemy około dwóch minut.

II

Naleśniki z młodą kapustą
Przygotowanie oraz smażenie nalesników

4. Przygotowujemy naleśniki, do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę i stopniowo mleko, mieszają żeby nie powstały nam grudki.

5. Na rozgrzanym oleju lub naleśnikarce smażymy cztery naleśniki.

III

Naleśniki z młodą kapustą
Układnie warstw

6. Na dnie naczynia okrągłego lub formy do pieczenia układamy jeden naleśnik.

IV

Naleśniki z młodą kapustą
Układanie warstw

8. Ponownie naleśnik, ser, farsz mięsny i tak powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc naleśnikiem, którego posypujemy żółtym serem.

9. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

V

Naleśniki z młodą kapustą

10. Gotowe, przed podaniem polewamy ketchupem.
11. Smacznego.