katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Krokiety z kapustą i suszem z kani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam tym razem krokiety z kapustą bez suszonych grzybów ale z grzybową nutką bo ze zmielonym suszem z kani. Były smaczne.

Krokiety z kapustą i suszem z kani Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i suszem z kani

 

 

  • Farsz:
  • kapusta kiszona ok 60 dag
  • cebula 1 szt
  • mielony susz z kani 1-2 łyżki
  • sól i pieprz
  • liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i suszem z kani
Kapustę kroimy i odciskamy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Troszkę solimy i dodajemy liść laurowy. Gotujemy aż kapusta zacznie mięknąć. Przelewamy przez durszlak by osączyć ją z wody.

Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i przekładamy kapustę. Dodajemy zmielony proszek z kani. Proszek jest aromatyczny więc dodajemy go stopniowo i próbujemy ile jeszcze dodać.

Dusimy wszystko, oprószamy solą i pieprzem, i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy bułkę tartą i drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy dość mocno do smaku .

Łączymy wszystkie składniki na ciasto. Mąki dodajemy tyle by powstało ciasto o konsystencji kwaśnej śmietanki. Na natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Na każdy usmażony naleśnik nakładamy przygotowany farsz i składamy krokiety. 

Jajka roztrzepujemy z łyżką wody albo mleka. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku i tartej bułce. smażymy na rumiano.
Krokiety z kapustą i suszem z kani
Do uduszonej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę i bułką tartą.
Krokiety z kapustą i suszem z kani
kapustę na patelni doprawiamy zmielonym suszem z kani.
Krokiety z kapustą i suszem z kani
Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki.Nakładamy na nie farsz i zwijamy krokiety.
Krokiety z kapustą i suszem z kani
Przygotowane krokiety smażymy na rumiano.

Tagi:

krokiety