Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Nalesniki z serem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Czesto robie nalesniki z serem i zapiekam w piekarniku - bardzo smaczne :)

Nalesniki z serem

Składniki:

Nalesniki z serem

 

  • Ciasto nalesnikowe:
  • szkl. maki
  • 2 jajka
  • szkl. mleka
  • szkl. gazowanej wody mineralnej
  • sol /ok.pol lyzeczki/
  • maslo do smazenia

 

  • Nadzienie 1:
  • 300g twarozku / ja uzywam z 20 % zaw. tluszczu/
  • 2 zoltka
  • cukier waniliowy
  • 2 czubate lyzki cukru
  • lyzeczka startej skorki ze sparzonej cytryny
  • lyzka soku z cytryny
  • 6-7 lyzek marmolady lub dzemu / porzeczka lub wisnia/

 

  • Nadzienie 2:
  • 300g twarozku
  • 1/5 kostki masla
  • 50 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • starta skorka cytryny /1lyzeczka/
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • lyzka cukru
  • 80g rodzynek
  • 2 lyzki rumu

 

  • Na polewe do zapiekania:
  • pol szkl.mleka
  • pol szkl.smietany
  • 1 zoltko
  • lyzka cukru
  • Do posypania - cukier puder
  • maslo do wysmarowania naczynia zaroodpornego

 

Sposób przygotowania:

Nalesniki z serem
Zaczynam od zrobienia nalesnikow. Z podanych skladnikow mieszam ciasto nalesnikowe i odstawiam je na ok. pol godziny. Po tym czasie smaze 6-7 cienkich nalesnikow.Podalam dwa przyklady na serowe nadzienie. 1.Twarozek, zoltka, cukier , cukier waniliowy,skorke cytrynowa i sok wymieszac . Rozgrzac piekarnik do 180° i wysmarowac naczynie zaroodporne maslem. Kazdy nalesnik posmarowac dzemem 2 lyzkami masy serowej, zwinac w rulonik i przekroic na polowe. Polowki ukladac w naczyniu i wstawic do piekarnika na ok10 min. W tym czasie przygotowac polewe do zapiekania. rozetrzec cukier z zoltkiem i dodac mleko ze smietana.Po 10 min. polac nalesniki i zapiekac dalej ok.20 min. Po zapieczeniu lekko przestudzic i posypac cukrem pudrem. 2. Nadzienie z rodzynkami : Namaczam rodzynki w rumie.Oddzielam zoltka od bialek. Zoltka , twarozek , cukier puder, cukier waniliowy, sok i skorke z cytryny mieszam na jednolita mase . Dodaje namoczone rodzynki. Ubijam piane z bialek dodajac lyzke cukru .Delikatnie mieszam piane z masa serowa i nadziewam nalesniki. Dalej postepuje tak jak z pierwsza wersja.Czesciej robie nadzienie z dzemem i serem bo rodzynki nie maja u nas wziecia ale polecam obie wersje .