jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśniki z serem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moje ulubione naleśniki z serem i dżemem.

Naleśniki z serem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z serem.

 

  • 50g stopionego masła
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • ok 100g mąki pszennej
  • 100 ml wody źródlanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 500 ml dżemu domowej roboty
  • 50 dkg twarożku wiejskiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia
  • listki mięty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem.
Ubijamy jajka z cukrem, szczyptą soli, mlekiem i wodą. Dodajemy po łyżce mąki ciągle ubijając. Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietanki. Na koniec dodajemy stopione masło. Mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Mieszamy wiejski twarożek z cukrem pudrem. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Nakładamy twarożek na połowę naleśnika, na drugą dżem , składamy go na połowę. Podajemy go na zimno lub odrobinę zagrzewamy go w piekarniku.Dekorujemy przed podaniem listeczkami mięty lub melisy.
Naleśniki z serem.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
Naleśniki z serem.
Na kazdy naleśnik nakładamy na połowę twarożek, na drugą dżem.
Naleśniki z serem.
naleśnik

Tagi:

domowe