Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Naleśniki z soczewicą i kiszoną kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Naleśniki każdy potrafi usmażyć.A farsz do nich jest zdrowy i tani. Podsmażone na rumiano naleśniki doskonałe pasują do czerwonego barszczyku.

Naleśniki z soczewicą i kiszoną kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z soczewicą i kiszoną kapustą

 

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Farsz
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka kiszonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z soczewicą i kiszoną kapustą
Soczewicę opłukać, dolać szklankę wody, dodać kminek, oregano i sól. Gotować do miękkości - około 15 - 20 minut. Kapustę opłukać jeśli jest zbyt kwaśna, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Soczewicę, kapustę i cebulę przepuścić przez maszynkę albo soczewicę rozgnieść łyżką, a kapustę drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na każdy naleśnik nałożyć po łyżce farszu i dowolnie złożyć. Przed podaniem można obsmażyć.
Naleśniki z soczewicą i kiszoną kapustą
Soczewicę opłukać, zalać wodą, dodac przyprawy i ugotować
Naleśniki z soczewicą i kiszoną kapustą
Ugotowaną soczewicę i kapustę po zrozdrobnieniu wymieszać.