Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Naleśniki z twarogiem i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Farsz do tych naleśników powstał jako wariacja na temat ruskich w czasie gdy nie mogłam jeść ziemniaków. Do dziś robię ten farsz, do naleśników odsmażanych na maśle lub krokietów. Pycha!

Naleśniki z twarogiem i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z twarogiem i soczewicą

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarogiem i soczewicą
Soczewicę przepłukać, zalać wodą lekko ponad jej poziom i gotować 15 minut do miękkości. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić. Cebule posiekać w kosteczkę, zeszklić i zrumienić na oleju rzepakowym, wystudzić. Składniki na naleśniki (można użyć innego ulubionego przepisu) zmiksować, odstawić na 15 minut i smażyć cienkie naleśniki. Soczewicę zmieszać z twarogiem, cebulą, doprawić solą i pieprzem (lubię dużo czarnego pieprzu w tym farszu) i wymieszać. Naleśniki smarować farszem, składać w chusteczkę. Naleśniki można podawać podgrzane, z jogurtem greckim/ śmietaną i posypane koperkiem, można podsmażyć je na maśle lub panierować i usmażyć jak krokiety
Naleśniki z twarogiem i soczewicą
Soczewicę przepłukać, zalać wodą lekko ponad jej poziom i gotować 15 minut do miękkości. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić.
Naleśniki z twarogiem i soczewicą
Cebule posiekać w kosteczkę, zeszklić i zrumienić na oleju rzepakowym, wystudzić.
Naleśniki z twarogiem i soczewicą
Składniki na naleśniki (można użyć innego ulubionego przepisu) zmiksować, odstawić na 15 minut i smażyć cienkie naleśniki.
Naleśniki z twarogiem i soczewicą
Soczewicę zmieszać z twarogiem, cebulą, doprawić solą i pieprzem (lubię dużo czarnego pieprzu w tym farszu) i wymieszać. Naleśniki smarować farszem, składać w chusteczkę.