Sposób przygotowania:
Naleśniki z twarogiem i soczewicą
Soczewicę przepłukać, zalać wodą lekko ponad jej poziom i gotować 15 minut do miękkości. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić. Cebule posiekać w kosteczkę, zeszklić i zrumienić na oleju rzepakowym, wystudzić. Składniki na naleśniki (można użyć innego ulubionego przepisu) zmiksować, odstawić na 15 minut i smażyć cienkie naleśniki. Soczewicę zmieszać z twarogiem, cebulą, doprawić solą i pieprzem (lubię dużo czarnego pieprzu w tym farszu) i wymieszać. Naleśniki smarować farszem, składać w chusteczkę. Naleśniki można podawać podgrzane, z jogurtem greckim/ śmietaną i posypane koperkiem, można podsmażyć je na maśle lub panierować i usmażyć jak krokiety