WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1673]

Naleśniki z soczewicą i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, pożywne i sycące naleśniki zrobione z farszem z zielonej soczewicy i żółtego sera, zapiekane na patelni.

Naleśniki z soczewicą i żółtym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z soczewicą i żółtym serem

Ciasto nalesnikowe

Farsz

  • ok. 3/4 szkl. zielonej soczewicy
  • sól, pieprz
  • kawałek żółtego sera ok. 100 g

Sposób przygotowania:

Naleśniki z soczewicą i żółtym serem

ETAP 1:

Soczewicę wsypać do garnka i zalać ok. 1,5szkl. zimnej wody. Namoczyć przez ok. 30 minut i ugotować w tej samej wodzie. Jeśli w trakcie gotowania cała woda się wchłonie a soczewica będzie jeszcze twarda to trochę dolać. Gotować soczewicę do miękkości. Woda powinna się w całości wchłonąć. Ugotowaną soczewicę zblendować.

Mąkę wsypać do miski. Dodać sól, jajko i mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Na patelni naleśnikowej rozgrzewać małe porcje oleju nalewać ciasto. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor i wykładać na talerz.

Każdy naleśnik smarować zblendowaną soczewicą i posypywać cienko startym żółtym serem. Naleśniki zwijać w koperty lub w rulony. Przed podaniem obsmażyć dodatkowo naleśniki na patelni aby były bardziej chrupiące.

Naleśniki z soczewicą i żółtym serem
Naleśniki z farszem z soczewicy i sera zwinięte w koperty
Naleśniki z soczewicą i żółtym serem
Naleśnik posmarowany zblendowaną soczewicą i posypany serem
Naleśniki z soczewicą i żółtym serem
Ugotowana soczewica zblendowana blenderem ręcznym
Naleśniki z soczewicą i żółtym serem
Usmażone naleśniki ułożone na talerzu do lekkiego przestudzenia