Sposób przygotowania:
Naleśniki z soczewicą i żółtym seremETAP 1:
Soczewicę wsypać do garnka i zalać ok. 1,5szkl. zimnej wody. Namoczyć przez ok. 30 minut i ugotować w tej samej wodzie. Jeśli w trakcie gotowania cała woda się wchłonie a soczewica będzie jeszcze twarda to trochę dolać. Gotować soczewicę do miękkości. Woda powinna się w całości wchłonąć. Ugotowaną soczewicę zblendować.
Mąkę wsypać do miski. Dodać sól, jajko i mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Na patelni naleśnikowej rozgrzewać małe porcje oleju nalewać ciasto. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor i wykładać na talerz.
Każdy naleśnik smarować zblendowaną soczewicą i posypywać cienko startym żółtym serem. Naleśniki zwijać w koperty lub w rulony. Przed podaniem obsmażyć dodatkowo naleśniki na patelni aby były bardziej chrupiące.