migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna wersja pysznych krokietów. Tym razem nadziałam je soczewica i pieczarkami. Polecam sa bardzo smaczne.

Krokiety z soczewicą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

naleśniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody, może być gazowana
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta soli

farsz

  • 500 g pieczarek
  • 300 g czerownej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • sól,pieprz
  • majeranek

 

  • oraz
  • olej do smażenia
  • 2-3 jajka
  • panierka z cieciorki i siemię lniane złote

Sposób przygotowania:

Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno swobodnie rozpływaę się po patelni. Jeśli jest za gęste dolać jeszcze wody. Z ciasta usmażyć naleśniki.

Soczewicę przepłukać wodą i ugotować. Dobrze osączyć i wystudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z niewielką ilościa oleju. Wrzucić starte pieczarki i smażyć aż odparują całą wodę. Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Pieczarki, ugotowaną soczewicę oraz zrumienioną cebulę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem. Każdego nalesnika posmarowac ok 2 łyżkami farszu. Boki zwinac do środka i zrolować.

Krokiety panierować w jajku oraz panierce z cieciorki wymieszanej z ziarnami złotego siemienia. Smażyć z wszystkich storn na jasnozłoty kolor. Podawać z czerwonym barszczykiem.

Z podanych składników wyszło mi 12 krokietów.
Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z niewielką ilościa oleju. Wrzucić starte pieczarki i smażyć aż odparują całą wodę.
Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno swobodnie rozpływaę się po patelni. Jeśli jest za gęste dolać jeszcze wody. Z ciasta usmażyć naleśniki.
Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Pieczarki, ugotowaną soczewicę oraz zrumienioną cebulę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem.
Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Krokiety panierować w jajku oraz panierce z cieciorki wymieszanej z ziarnami złotego siemienia. Smażyć z wszystkich storn na jasnozłoty kolor.