Sposób przygotowania:
Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno swobodnie rozpływaę się po patelni. Jeśli jest za gęste dolać jeszcze wody. Z ciasta usmażyć naleśniki.
Soczewicę przepłukać wodą i ugotować. Dobrze osączyć i wystudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z niewielką ilościa oleju. Wrzucić starte pieczarki i smażyć aż odparują całą wodę. Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Pieczarki, ugotowaną soczewicę oraz zrumienioną cebulę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem. Każdego nalesnika posmarowac ok 2 łyżkami farszu. Boki zwinac do środka i zrolować.
Krokiety panierować w jajku oraz panierce z cieciorki wymieszanej z ziarnami złotego siemienia. Smażyć z wszystkich storn na jasnozłoty kolor. Podawać z czerwonym barszczykiem.
Z podanych składników wyszło mi 12 krokietów.
Soczewicę przepłukać wodą i ugotować. Dobrze osączyć i wystudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z niewielką ilościa oleju. Wrzucić starte pieczarki i smażyć aż odparują całą wodę. Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Pieczarki, ugotowaną soczewicę oraz zrumienioną cebulę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem. Każdego nalesnika posmarowac ok 2 łyżkami farszu. Boki zwinac do środka i zrolować.
Krokiety panierować w jajku oraz panierce z cieciorki wymieszanej z ziarnami złotego siemienia. Smażyć z wszystkich storn na jasnozłoty kolor. Podawać z czerwonym barszczykiem.
Z podanych składników wyszło mi 12 krokietów.
SylaUla