Sposób przygotowania:
Grzybowa kapusta
Suszone grzyby wkładamy do zimnej wody, odstawiamy. Następnego dnia :
Kapustę kiszoną przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej z klarowanym masłem, wkładamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Dolewamy 0,5 l gorącej wody i wkładamy pokrojoną kapustę oraz namoczone suszone grzyby ( razem z wodą ), przyprawy w ziarenkach, listki laurowe i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy i wsypujemy mąkę, podsmażamy i wkładamy do gotującej się kapusty.
Chwilę razem gotujemy i doprawiamy przyprawami.
Kapustę kiszoną przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej z klarowanym masłem, wkładamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Dolewamy 0,5 l gorącej wody i wkładamy pokrojoną kapustę oraz namoczone suszone grzyby ( razem z wodą ), przyprawy w ziarenkach, listki laurowe i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy i wsypujemy mąkę, podsmażamy i wkładamy do gotującej się kapusty.
Chwilę razem gotujemy i doprawiamy przyprawami.