kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1270]

Grzybowa kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne danie. Kiszona kapusta gotowana razem z namoczonym suszonymi grzybami i przyprawami. Polecam.

Grzybowa kapusta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grzybowa kapusta

 

  • 1 kg domowej kapusty kiszonej z dużą ilością marchewki
  • O,5 l gorącej wody
  • solidna garść suszonych grzybów
  • 0,5 l zimnej wody
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka czerwona papryka w proszku do smaku

Sposób przygotowania:

Grzybowa kapusta
Suszone grzyby wkładamy do zimnej wody, odstawiamy. Następnego dnia :

Kapustę kiszoną przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej z klarowanym masłem, wkładamy cebulę i smażymy na złoty kolor.

Dolewamy 0,5 l gorącej wody i wkładamy pokrojoną kapustę oraz namoczone suszone grzyby ( razem z wodą ), przyprawy w ziarenkach, listki laurowe i gotujemy do miękkości.

W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy i wsypujemy mąkę, podsmażamy i wkładamy do gotującej się kapusty.

Chwilę razem gotujemy i doprawiamy przyprawami.
Grzybowa kapusta
Do zimnej wody wkłądamy suszone grzyby i zostawiamy na noc.
Grzybowa kapusta
Pokrojoną kiszoną kapustę wkładamy do garnka z wodą.
Grzybowa kapusta
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę.