Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszyste naleśniki z nadzieniem z twarogu wymieszanego z jogurtem greckim, polane musem ze świeżych truskawek.

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym

 

  • Naleśniki:
  • 5 jajek
  • 32 g cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki mleka
  • Mus truskawkowy:
  • 50 dkg truskawek
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Naleśniki: Jajka rozbełtać, lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać mleko i maślankę, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać tak, żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta (ok. 1 chochlę), rozlać na brzegi. Jak ciasto się zetnie, naleśnik delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników do wyczerpania ciasta. Nadzienie: Twaróg rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jogurt, mleko i cukier (ilość wg upodobań). Wszystko dokładnie wymieszać. Mus: Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem. Mus dosłodzić do smaku cukrem. Na każdym naleśniku położyć po trochu twarożku, złożyć na pół, następnie jeszcze raz na pół. Naleśniki polać musem truskawkowym.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Rozbełtane jajka wymieszane z cukrem cukrem waniliowym maślanką i mlekiem.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Porcja ciasta naleśnikowego wylana na rozgrzaną patelnię.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Twaróg wymieszany z jogurtem greckim mlekiem i cukrem.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Mus ze świeżych truskawek z dodatkiem cukru.