czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Naleśniki zapiekane z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawy sposób na nietypowe podanie naleśników. Można je również wzbogacić np. o plasterki szynki czy kawałki pieczonego mięsa.

Naleśniki zapiekane z serem

Składniki:

Naleśniki zapiekane z serem

Naleśniki:

Masa serowa:

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane z serem
1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor.

2. Śmietanę bardzo mocno podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Zmiejszyć gaz i dodać pokruszony ser rokpol oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Mieszać, aż sery całkowicie się rozpuszczą.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki złożyć w trójkąty i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Poprzekładać je pomidorami pokrojonymi w plasterki oraz listkami bazylii.

Zalać sosem serowym. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozarellę. Piec około 15-20 minut w temp. 200st.