Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Naleśniki zapiekane z serem pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste danie w niezwykłym wydaniu kuszące nie tylko smakiem , ale i zapachami!

Naleśniki zapiekane z serem pod pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki zapiekane z serem pod pierzynką

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • NALEŚNIKI:

 

 

 

 

 

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

 

  • NADZIENIE :

 

 

  • żółtko - 2 szt

 

  • cukier wanilinowy - 1 op

 

  • cukier - 4 łyżki

 

  • PIERZYNKA :

 

 

 

  • cukier - 2 łyżki

 

 

  • olejek pomarańczowy - 2 łyżeczki

 

  • DODATKOWO :

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane z serem pod pierzynką
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko , roztrzepane jajka , olej rzepakowy i wszystko razem dokładnie mieszamy , do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy na ok. 10 minut. Smażymy naleśniki / odstawiamy w ciepłe miejsce. NADZIENIE : Ser ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 2 żółtkami. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. PIERZYNKA : Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem. Dodajemy olejek pomarańczowy i podprażone chwilę płatki migdałów.CAŁOŚĆ : Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym. Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości. Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki. Układamy obok siebie w naczyniu. Całość polewamy sosem pomarańczowo - migdałowym. Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze. Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 - 40 minut. Podajemy gorące posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Naleśniki zapiekane z serem pod pierzynką
Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo - pomarańczową pierzynką