Sposób przygotowania:
Naleśniki ze sliwkami
Oddzielić białka. Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką solą, cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą korzenną. Masę przykryć i odstawić, aby napęczniała (10 – 15 min). W tym czasie przekroić świeże śliwki na pół, usunąć pestki, a śliwki ze słoika dokładnie odsączyć. Usmażyć na patelni na tłuszczu 4 naleśniki. Blachę wyłożyć papierem. Upieczone naleśniki wyłożyć na blachę, obłożyć je śliwkami. Ubić białka i rozłożyć ją na owocach Wymieszać cukier z cynamonem (zostawić trochę do przybrania), pozostałym cukrem posypać owoce przykryte pianą. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 12 min. Naleśniki jeszcze gorące zwinąć, podawać z gałkami lodów waniliowych. Posypać odłożonym cukrem i cynamonem. Udekorować listkami melisy. Podawać od razu po przygotowaniu.