Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Naleśniki ze sliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie obiadowe na gorące dni i nie tylko!

Naleśniki ze sliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze sliwkami

 

  • 3 jajka;
  • 20 dag mąki;
  • ¼ l mleka;
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 1 torebka przyprawy korzennej;
  • Tłuszcz do smażenia
  • 25 dag świeżych śliwek lub słoik śliwek z kompotu;
  • 50 dag lodów waniliowych;

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze sliwkami
Oddzielić białka. Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką solą, cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą korzenną. Masę przykryć i odstawić, aby napęczniała (10 – 15 min). W tym czasie przekroić świeże śliwki na pół, usunąć pestki, a śliwki ze słoika dokładnie odsączyć. Usmażyć na patelni na tłuszczu 4 naleśniki. Blachę wyłożyć papierem. Upieczone naleśniki wyłożyć na blachę, obłożyć je śliwkami. Ubić białka i rozłożyć ją na owocach Wymieszać cukier z cynamonem (zostawić trochę do przybrania), pozostałym cukrem posypać owoce przykryte pianą. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 12 min. Naleśniki jeszcze gorące zwinąć, podawać z gałkami lodów waniliowych. Posypać odłożonym cukrem i cynamonem. Udekorować listkami melisy. Podawać od razu po przygotowaniu.
Naleśniki ze sliwkami
Nalesników można upiec więcej i wykorzystać do różnych celów.
Naleśniki ze sliwkami
Na upieczone naleśniki układamy śliwki bez pestek.
Naleśniki ze sliwkami
Białka ubić na sztywno i posmarować śliwki.
Naleśniki ze sliwkami
Całość posypać obficie cukrem z cynamonem.