Sposób przygotowania:
Naleśniki z serem najprostsze
Odmierzyć do miski mąkę ( łyżkami lub szklankami ) .Dodać jajka , proszek do pieczenia , szczyptę soli i 1 szklankę mleka .Zacząć mieszać mikserem dolewając w trakcie mieszania resztę mleka i olej . Odstawić ciasto na 30 minut by ,, dojrzało " .
Patelnię natłuścić odrobiną oleju za pomocą pędzla kuchennego ( lub nalać na patelnię trochę oleju i rozetrzeć ją po powierzchni ręcznikiem kuchennym zbierając jednocześnie jej nadmiar ) . Postawić na gazie i dobrze rozgrzać patelnię .
Nalewać ciasto naleśnikowe na patelnię obracając nią tak by ciasto pokryło całą powierzchnię ( ja biorę 3/4 standartowej łyżki wazowej na patelnię o średnicy 25 cm ).
Smażyć , aż ciasto zrobi się matowe i nie będzie widać surowego. Obrócić za pomocą łopatki do przewracania . Po chwili zsunąć na talerz . Tak samo postąpić smażąc resztę naleśników . Z tej porcji ciasta wychodzi 16-17 naleśników .
Do sera dodać cukier waniliowy ( lub aromat ) , otartą skórkę cytrynową , cukier , sok z cytryny . Utrzeć dokładnie lub zmiksować .
Na każdy naleśnik kłaść po 2 czubate łyżki sera .Rozsmarować . Składać na pół i jeszcze raz na pół lub rolować w rulonik .
Podawać z kwaśną ( lub bitą śmietaną ) , osobno podanym cukrem ( ja podaję trzcinowy ) .
Można do sera dodać owoce , rodzynki , kawałki czekolady .
Można polewać polewą do deserów .
Podaję tu proporcję farszu na całość naleśników ale ja wykorzystałam tylko 8 sztuk w ten sposób . Z reszty zrobiłam 4 krokiety z mięsem z zupy , a z 4 makaron naleśnikowy .
Patelnię natłuścić odrobiną oleju za pomocą pędzla kuchennego ( lub nalać na patelnię trochę oleju i rozetrzeć ją po powierzchni ręcznikiem kuchennym zbierając jednocześnie jej nadmiar ) . Postawić na gazie i dobrze rozgrzać patelnię .
Nalewać ciasto naleśnikowe na patelnię obracając nią tak by ciasto pokryło całą powierzchnię ( ja biorę 3/4 standartowej łyżki wazowej na patelnię o średnicy 25 cm ).
Smażyć , aż ciasto zrobi się matowe i nie będzie widać surowego. Obrócić za pomocą łopatki do przewracania . Po chwili zsunąć na talerz . Tak samo postąpić smażąc resztę naleśników . Z tej porcji ciasta wychodzi 16-17 naleśników .
Do sera dodać cukier waniliowy ( lub aromat ) , otartą skórkę cytrynową , cukier , sok z cytryny . Utrzeć dokładnie lub zmiksować .
Na każdy naleśnik kłaść po 2 czubate łyżki sera .Rozsmarować . Składać na pół i jeszcze raz na pół lub rolować w rulonik .
Podawać z kwaśną ( lub bitą śmietaną ) , osobno podanym cukrem ( ja podaję trzcinowy ) .
Można do sera dodać owoce , rodzynki , kawałki czekolady .
Można polewać polewą do deserów .
Podaję tu proporcję farszu na całość naleśników ale ja wykorzystałam tylko 8 sztuk w ten sposób . Z reszty zrobiłam 4 krokiety z mięsem z zupy , a z 4 makaron naleśnikowy .
kasiunia.1981
Tit