jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśnikowe sakiewki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Naleśnikowe sakiewki z warzywami można przygotować w sposób oszczędny wykorzystując mięso oraz warzywa z rosołu lub też gotując warzywa na parze i dodając mięso duszone lub pieczone.

Naleśnikowe sakiewki z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowe sakiewki z warzywami

 

  • naleśniki : 2 jaja
  • 1/2 litra serwatki (lub wody wymieszanej z mlekiem pół na pół)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • mąka pszenna ile zabierze
  • olej rzepakowy do smażenia naleśników
  • farsz: 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • ugotowane warzywa (mogą być parowane) np. 1 marchewka, kawałek seler, 1 pietruszka....
  • kilka kawałków mięsa pieczonego lub z rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka rozgniecionych ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • natka pietruszki
  • liście pora do związania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe sakiewki z warzywami
Przygotowujemy gładkie ciasto naleśnikowe z podanych składników. Odstawiamy ciasto na 20 minut po czym smażymy naleśniki. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Obieramy uduszone mięso z błon i tłuszczu, kroimy je w drobną kostkę. Kroimy warzywa w drobna kostkę. Na łyżce masła szklimy cebulkę, dodajemy mięso i przesmażamy razem 5 minut. c Dusimy razem kolejne 5 minut. Na końcu oprószamy farsz mąką,mieszamy i trzymamy wszystko na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na upieczone naleśniki nakładamy po łyżce farszu. Każdy naleśnik związujemy wstążeczkami wyciętymi z liści pora. Sakiewki naleśnikowe układamy na talerzach i podajemy od razu na gorąco.
Naleśnikowe sakiewki z warzywami
Na łyżce masła szklimy cebulkę, dodajemy mięso i przesmażamy razem 5 minut.
Naleśnikowe sakiewki z warzywami
Do cebulki dodajemy mięso i przesmażamy razem 5 minut.
Naleśnikowe sakiewki z warzywami
Kroimy warzywa w drobna kostkę po czym dodajemy do mięsa.
Naleśnikowe sakiewki z warzywami
Na upieczone naleśniki nakładamy po łyżce farszu. Każdy naleśnik związujemy wstążeczkami wyciętymi z liści pora.