jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśnikowo-budyniowy deser

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tak przygotowany deser podajemy oprószony pokrojoną w kostkę czekoladą. Jeśli posypiemy nią jeszcze ciepły deser, czekolada delikatnie się rozpuści, co dodatkowo podnosi walory smakowe dania.

Naleśnikowo-budyniowy deser

Składniki:

Naleśnikowo-budyniowy deser

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1-2 jajek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 1 litr mleka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • Cukier do smaku,
  • Około5-6 owoców kiwi,
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowo-budyniowy deser
CIASTO: Mleko wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy mikserem dokładnie. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie pulchniejsze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół zrumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz i smażymy następne porcje. 

BUDYŃ: Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Słodzimy do smaku. Ciepłym budyniem przekładamy naleśniki. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy na budyniu zakładając jeden plasterek na drugi.