Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Wiśniowa napoleonka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki deser zachwyci zarówno rodzinę, jak i przyjaciół. Napoleonka z wiśniowym kremem to moim zdaniem deser, który jest zarówno prosty, jak i smaczny. Wiśniowy krem wyróżnia się na tle wersji z kremem waniliowym.

Wiśniowa napoleonka

Składniki:

Wiśniowa napoleonka

na ciasto

Sposób przygotowania:

Wiśniowa napoleonka
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Obydwie części ciasta pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 15 - 20 minut. studzimy.

Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy około 10 minut. Studzimy. Miksujemy. 

400 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmiksowane wiśnie.

W 200 ml mleka rozpuszczamy obydwie mąki i 3 żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy.

Na spód ciasta układamy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.

Bitą śmietanę układamy na kremie budyniowym. Przykrywamy drugim blatem ciasta.

Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy dwie godziny.