Sposób przygotowania:
Wiśniowa napoleonka
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Obydwie części ciasta pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 15 - 20 minut. studzimy.
Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy około 10 minut. Studzimy. Miksujemy.
400 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmiksowane wiśnie.
W 200 ml mleka rozpuszczamy obydwie mąki i 3 żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy.
Na spód ciasta układamy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
Bitą śmietanę układamy na kremie budyniowym. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy dwie godziny.
Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy około 10 minut. Studzimy. Miksujemy.
400 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmiksowane wiśnie.
W 200 ml mleka rozpuszczamy obydwie mąki i 3 żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy.
Na spód ciasta układamy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
Bitą śmietanę układamy na kremie budyniowym. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy dwie godziny.
mocsłodkości
misia5
lukrowanepierniczki