WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Napoleonka na ciastkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie i smaczne ciasto złożone prawie z samego kremu. Coś dla wielbicieli budyniu. Ciasto nie wymaga pieczenia.

Napoleonka na ciastkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Napoleonka na ciastkach

 

  • ok. 20 szt. herbatników
  • ok. 17 szt. podłużnych biszkoptów
  • 5 szkl. mleka (razem 1 litr 250 ml)
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy 32g
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny lub masła

Sposób przygotowania:

Napoleonka na ciastkach

ETAP 1:

Tortownicę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. 4 szklanki mleka wlać do garnka. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Wrzucić margarynę i zagotować.

Żółtka, mąkę i budynie zmiksować w drugiej misce i przelać na gotujące się mleko. Budyń gotować ok. 2-3 minuty cały czas mieszając aż zgęstnieje.

Gorący budyń wylać na herbatniki. Przykryć biszkoptami. Ciasto wystudzić najpierw w temp. pokojowej a potem schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Napoleonka na ciastkach
Napoleonka po wyjęciu z formy i oprószeniu cukrem pudrem

Tagi:

ciasto deser