Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Napoleonka inaczej kremówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Napoleonka, tradycyjna kremówka czyli kruche ciasto posypane cukrem pudrem z kremową masą budyniową

Napoleonka inaczej kremówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonka inaczej kremówka

 

 

  • Krem:
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy

 

  • Oraz:
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Napoleonka inaczej kremówka
Ciasto: Margarynę posiekać z mąką , dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2-3 h. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na pół i rozwałkować złożyć w kopertę i ponownie rozwałkować powtarzać tą czynność kilka razy . Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zarumienienia w 180 stopniach. Krem: Połowę mleka nastawić na ogień z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę , żółtka i wlać do gotującego się mleka . Ugotować gęsty budyń i ciepły wylać na jeden placek , przykryć drugim, docisnąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną kremówkę posypać cukrem pudrem .
Napoleonka inaczej kremówka
ciasto podzielić na pół i rozwałkować złożyć w kopertę i ponownie rozwałkować powtarzać tą czynność kilka razy . Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zarumienienia w 180 stopniach.
Napoleonka inaczej kremówka
Połowę mleka nastawić na ogień z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę , żółtka i wlać do gotującego się mleka .
Napoleonka inaczej kremówka
Ugotować gęsty budyń i ciepły wylać na jeden placek , przykryć drugim, docisnąć i odstawić do ostygnięcia.
Napoleonka inaczej kremówka
Zimną kremówkę posypać cukrem pudrem .

Tagi:

ciasto