Sposób przygotowania:
Napoleonki
CIASTO
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę i śmietanę,
szybko wyrobić ciasto.
Wałkować tak jak na ciasto francuskie, tylko w jedną stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku.
Przed złożeniem posypywać ciasto mąką.
Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stop. przez ok.25 minut
KREM
Do rondla wlać 0,5 l mleka, dodać cukier, zagotować.
W reszcie mleka roztrzepać żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sito, wlać do wrzącego mleka, cały czas mieszając, zagotować.
Gorącym kremem przekładać placki.
Ostygnięte ciasto pokroić na prostokąty i dobrze obsypać cukrem pudrem.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę i śmietanę,
szybko wyrobić ciasto.
Wałkować tak jak na ciasto francuskie, tylko w jedną stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku.
Przed złożeniem posypywać ciasto mąką.
Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stop. przez ok.25 minut
KREM
Do rondla wlać 0,5 l mleka, dodać cukier, zagotować.
W reszcie mleka roztrzepać żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sito, wlać do wrzącego mleka, cały czas mieszając, zagotować.
Gorącym kremem przekładać placki.
Ostygnięte ciasto pokroić na prostokąty i dobrze obsypać cukrem pudrem.