Napoleonki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pulchne napoleonki dla całej rodzinki

Napoleonki

Składniki:

Napoleonki

 

Sposób przygotowania:

Napoleonki
Przygotowanie:
Przygotować ciasto według przepisu na ciasto francuskie.Rozwałkować na grubość 0,5 centymetrów,wyrównać brzegi ciasta nożem.Ciasto przenieść na wałku,położyć na blasze i ochłodzić.
Przed wstawieniem ciasta do pieca nakłuć powierzchnię widelcem w kilkunastu miejscach.Upieczone ciasto przekrajać na połowę:
jedną połowę posmarować kremem,drugą pokrajać na kwadraty i ułożyć na posmarowanym placku.
Ostrym nożem pokrajać dolny placek tak,jak został pokrajany placek górny.Całość posypać cukrem pudrem.
Mleko na krem zagotować z wanilią.Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka i dodać do gotującego się mleka,ciągle mieszając.
Ostudzić,dodać żółtka utarte z cukrem i wymieszać.Tak przygotowany krem nałożyć na ciasto.

Tagi:

jajko jajka