Sposób przygotowania:
Napoleonki
Przygotowanie:
Przygotować ciasto według przepisu na ciasto francuskie.Rozwałkować na grubość 0,5 centymetrów,wyrównać brzegi ciasta nożem.Ciasto przenieść na wałku,położyć na blasze i ochłodzić.
Przed wstawieniem ciasta do pieca nakłuć powierzchnię widelcem w kilkunastu miejscach.Upieczone ciasto przekrajać na połowę:
jedną połowę posmarować kremem,drugą pokrajać na kwadraty i ułożyć na posmarowanym placku.
Ostrym nożem pokrajać dolny placek tak,jak został pokrajany placek górny.Całość posypać cukrem pudrem.
Mleko na krem zagotować z wanilią.Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka i dodać do gotującego się mleka,ciągle mieszając.
Ostudzić,dodać żółtka utarte z cukrem i wymieszać.Tak przygotowany krem nałożyć na ciasto.
Przygotować ciasto według przepisu na ciasto francuskie.Rozwałkować na grubość 0,5 centymetrów,wyrównać brzegi ciasta nożem.Ciasto przenieść na wałku,położyć na blasze i ochłodzić.
Przed wstawieniem ciasta do pieca nakłuć powierzchnię widelcem w kilkunastu miejscach.Upieczone ciasto przekrajać na połowę:
jedną połowę posmarować kremem,drugą pokrajać na kwadraty i ułożyć na posmarowanym placku.
Ostrym nożem pokrajać dolny placek tak,jak został pokrajany placek górny.Całość posypać cukrem pudrem.
Mleko na krem zagotować z wanilią.Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka i dodać do gotującego się mleka,ciągle mieszając.
Ostudzić,dodać żółtka utarte z cukrem i wymieszać.Tak przygotowany krem nałożyć na ciasto.