LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Napoleonki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rozkosz dla podniebienia.

Napoleonki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonki

 

  • Ciasto francuskie:
  • mąka pszenna 0,4 kg
  • masło 0,4 kg
  • sól
  • Krem:
  • jaja 6
  • cukier puder 100g
  • wanilia w całości lub cukier waniliowy
  • mąka krupczatka 50 g
  • mleko 400 ml
  • cukier puder do piany 50 g
  • cukier waniliowy do posypania

 

Sposób przygotowania:

Napoleonki
Ciasto: z 2/3 mąki i ¾ masła wyrobić ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Z reszty mąki, masła, soli i wody wyrobić drugie ciasto i odłożyć do schłodzenia, po czym rozwałkować je nadając prostokątny kształt, na środku ułożyć ciasto maślane, przykryć rozwałkowanym ciastem. Oba ciasta razem rozwałkować, złożyć, ponownie rozwałkować i zostawić, aby odpoczęło. Te czynności powtórzyć dwukrotnie, przy czym ciasto powinno odpoczywać za każdym razem 20 minut. W czasie wałkowania podsypywać mąką. Takie ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, przenieść na blachę, nakłuć widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu jeden prostokąt posmarować schłodzonym kremem, a drugi pokroić na jednakowe kawałki, ułożyć je na kremowej masie i pokroić spód. Posypać cukrem waniliowym.
Krem: żółtka utrzeć z cukrem, mąką i rozgniecioną wanilią (lub cukrem waniliowym), zalać mlekiem i ubijać na słabym ogniu do zgęstnienia. Krem odstawić z ognia i ostudzić, mieszając. Dodać sztywną pianę ubitą z białek i cukru.
Napoleonki
Przygotowanie delikatnego kremu do napoleonek.
Napoleonki
Smarowanie kremem dolnej części ciastek.
Napoleonki
Pokrycie krojonym ciastem francuskim masy kremowej.
Napoleonki
Posypanie napoleonek miałkim cukrem waniliowym.

Tagi:

ciasto