Sposób przygotowania:
Napoleonki
Ciasto: z 2/3 mąki i ¾ masła wyrobić ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Z reszty mąki, masła, soli i wody wyrobić drugie ciasto i odłożyć do schłodzenia, po czym rozwałkować je nadając prostokątny kształt, na środku ułożyć ciasto maślane, przykryć rozwałkowanym ciastem. Oba ciasta razem rozwałkować, złożyć, ponownie rozwałkować i zostawić, aby odpoczęło. Te czynności powtórzyć dwukrotnie, przy czym ciasto powinno odpoczywać za każdym razem 20 minut. W czasie wałkowania podsypywać mąką. Takie ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, przenieść na blachę, nakłuć widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu jeden prostokąt posmarować schłodzonym kremem, a drugi pokroić na jednakowe kawałki, ułożyć je na kremowej masie i pokroić spód. Posypać cukrem waniliowym.
Krem: żółtka utrzeć z cukrem, mąką i rozgniecioną wanilią (lub cukrem waniliowym), zalać mlekiem i ubijać na słabym ogniu do zgęstnienia. Krem odstawić z ognia i ostudzić, mieszając. Dodać sztywną pianę ubitą z białek i cukru.
Krem: żółtka utrzeć z cukrem, mąką i rozgniecioną wanilią (lub cukrem waniliowym), zalać mlekiem i ubijać na słabym ogniu do zgęstnienia. Krem odstawić z ognia i ostudzić, mieszając. Dodać sztywną pianę ubitą z białek i cukru.