nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Napoleonki na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, szybkie ciasto. Herbatniki i masa budyniowa to pyszne połączenie. Nadaje się na każdą okazję.

Napoleonki na herbatnikach                Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonki na herbatnikach

 

  • herbatniki - 2 opakowania
  • mleko - 5 szklanek
  • budyń o smaku waniliowym - 3 opakowania
  • żółtka - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • margaryna - 1 kostka

Sposób przygotowania:

Napoleonki na herbatnikach
1. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dajemy margarynę, cukier i cukier waniliowy i wstawiamy do gotowania. 2. Pozostałe mleko przekładamy do wysokiego naczynia, dajemy żółtka, mąkę pszenną i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Napoleonka na herbatnikach 3. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy naszą zawiesinę budyniową i energicznie mieszamy do zgęstnienia. 4. Herbatniki układamy na blaszce.Wylewamy masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Gotowe.
Napoleonki na herbatnikach
Wstawiamy na gaz mleko, margarynę i cukry.
Napoleonki na herbatnikach
Pozostałe mleko miksujemy z mąką pszenną.
Napoleonki na herbatnikach
Mieszamy budyń aż do zgęstnienia.
Napoleonki na herbatnikach
Przekładamy herbatniki masą budyniową.