Napoleonka bywa nazywana kremówką. Ciastko takie najczęściej zawiera nadzienie z bladoróżowego kremu budyniowo-śmietankowego.
Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach lub krakersach to szybki w przygotowaniu deser. Z mleka, budyniu, żółtek, cukru waniliowego, masła, mąki i cukru należy przygotować krem, który (po wystudzeniu) rozsmarowuje się na wyłożonych w blaszce lub tortownicy herbatnikach. Wierzch pokrywa się ciastkami, umieszcza na kilka godzin w lodówce i gotowe.
Klasyczna napoleonka to ta przygotowana z ciasta francuskiego. Ciasto najpierw trzeba upiec, wystudzić, później przełożyć schłodzonym kremem i umieścić w lodówce, by stężało. Napoleonkę można przygotować również z kruchego ciasta, postępując w ten sam sposób. Napoleonkę ozdabia się z wierzchu kremem, czekoladą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.
Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach lub krakersach to szybki w przygotowaniu deser. Z mleka, budyniu, żółtek, cukru waniliowego, masła, mąki i cukru należy przygotować krem, który (po wystudzeniu) rozsmarowuje się na wyłożonych w blaszce lub tortownicy herbatnikach. Wierzch pokrywa się ciastkami, umieszcza na kilka godzin w lodówce i gotowe.
Klasyczna napoleonka to ta przygotowana z ciasta francuskiego. Ciasto najpierw trzeba upiec, wystudzić, później przełożyć schłodzonym kremem i umieścić w lodówce, by stężało. Napoleonkę można przygotować również z kruchego ciasta, postępując w ten sam sposób. Napoleonkę ozdabia się z wierzchu kremem, czekoladą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.