zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Nerki w sosie-przysmak mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smakują wybornie ze świeżą bułeczką;)

Nerki w sosie-przysmak mojej mamy

Składniki:

Nerki w sosie-przysmak mojej mamy

 

  • 1 kg nerek wieprzowych lub cielęcych
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 średnie cebule
  • papryka słodka w proszku
  • 2 kulki ziela ang.
  • 5 ziarenek pieprzu
  • listek laurowy
  • wegeta lub kucharek
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Nerki w sosie-przysmak mojej mamy
Nerki przeciąć wzdłuż ,oczyścic z tłuszczu ,żyłek itp..
Zalać wodą , dodać łyżkę soli i wymoczyć jakieś 30minut
wodę wylać , nalać świeżej i zagotować nerki ze 3 razy , za każdym razem odlewać wodę i dawać świeżą
jak już to zrobimy nerki odcedzić dokładnie wypłukac,i pokroić na kawałeczki,( mniejsze niż na gulasz)
roztopić tłuszcz( może być smalec na pół z margaryną)
podsmażyc pokrojoną cebulę i dołóżyc nerki, dodać przyprawy, zalać wrzątkiem ,dusić do miękkości a na koniec zaciagnąc mąką .
smacznego