BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Niby-risotto mięsno-warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto zazwyczaj przygotowuje się, żmudnie dolewając kolejne łyżki bulionu. Ten przepis jest szybszy, więc to "niby-risotto" :)

Niby-risotto mięsno-warzywne

Składniki:

Niby-risotto mięsno-warzywne

 

  • (na około 5-6 osób)
  • 400 g mięsa mielonego (np. karkówka)
  • duża cebula
  • 2 czubate szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki wody
  • pół papryki
  • marchewka
  • kawałek selera
  • jedna nieduża cukinia
  • pół puszki kukurydzy
  • sól, pieprz, kumin w ziarnach i w proszku

Sposób przygotowania:

Niby-risotto mięsno-warzywne
Cebulę należy obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć chwilkę, dorzucić kumin w ziarnach (ze 2 łyżeczki) i jeszcze chwilę podsmażyć. Dorzucić mięso, doprawić je solą i pieprzem i usmażyć. Kiedy nie będzie już surowych kawałków, należy dorzucić ryż. Wymieszać go razem z mięsem i zalać dwiema szklankami wody. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut - dopóki ryż nie "wypije" wody. Wlać pozostałe pół szklanki wody, dorzucić warzywa - marchewkę i selera starte na tarce, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i kukurydzę. Doprawić raz jeszcze solą, pieprzem i zmielonym kuminem. Dusić dopóki ryż nie zmięknie zupełnie, czyli około 5 minut.