agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Niebiański torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Śmietankowa pokusa- pyszny delikatny, śmietankowy tort

Niebiański torcik

Składniki:

Niebiański torcik

 

  • jajka 10 szt.
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka tortowa 3,5 szklanki
  • sok malinowy 1/4 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • masło 1,5 opak
  • cukier puder 1 szklanka
  • wiórki kokosowe 0,5 opak
  • barwniki spożywcze 1 szt.
  • róże dekoracyjne z masy cukrowej 2 opak
  • liście dekoracyjne z masy cukrowej 2 opak
  • perełki srebrne z masy cukrowej 1 opak

 

Sposób przygotowania:

Niebiański torcik
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jaja sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtka oraz proszek do pieczenia, mąkę przesiać i dodać do składników. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy natłuszczonej masłem i piec w temp. około 200 stopni C przez około 30-40 minut. Biszkopt podzielić na dwie części. Obie części skropić sokiem malinowym lub sokiem z cytryny lub ulubionym sokiem. Następnie budyń śmietankowy zagotować wraz z mlekiem, według przepisu podanego na opakowaniu. Zdjąć z palnika i ostudzić. Masło z temperatury pokojowej zmiksować, dodać cukier puder oraz ostudzony budyń. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Masę wyłożyć na jeden z biszkoptów i równomiernie rozprowadzić masę. Przykryć drugim biszkoptem. Resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki tortu i również równomiernie rozsmarować na torcie. Wierzch torta posypać wiórkami kokosowymi. Do reszty masy dodać barwnik spożywczy, wymieszać masę i nałożyć ją do szprycy i wedle uznania dekorować tort według uznania. Dekorować wedle uznania, schłodzić w lodówce przed podaniem tort smakuje wyśmienicie.

Tagi:

jajko jajka