Sposób przygotowania:
Niedzielny masiak
Na sam początek przygotować galaretki jak podano na opakowaniu. Odłożyć by lekko stężała. Następnie przygotować BUDYŃ na masę: ok. 400 ml mleka zagotować. W mniejszej części rozpuścić przesiane przez sito mąki i żółtka. Dodać cukier wanilinowy. Wszystko dobrze wymieszać i zalać gotujące się mleko. Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Odłożyć do zimnego miejsca by budyń stał się zimny.BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać aż tak się ubije, że powstaną tzw. bałwany. Dodać żółtka i ubijać na mniejszych obrotach miksera. Mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia i ziarenka z laski wanilii. Przesiać przez sito o utartej piany i wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Masę wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Następnie przekroić wzdłuż na pół. Przygotować masę karpatkową w proszku jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na dolną część biszkopta. Następnie na całej powierzchni placka wyłożyć ciastka- biszkopty. Zalać je przygotowaną wcześniej, lekko tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć.MASA: Margarynę i cukier utrzeć ze sobą bardzo dokładnie mikserem. Następnie dodawać po trochu przygotowanego wcześniej budyniu oraz kieliszek spirytusu. Tak powstałą masę wyłożyć na galaretkę. Zostawić odrobinę masy. Na masę wyłożyć teraz jeden obok drugiego ciastka- herbatniki. Namoczyć je ponczem (obojętnie jakim: woda z rumem, woda z sokiem malinowym, wedle uznania). Na herbatniki wyłożyć część masy i wyłożyć górną część biszkopta. Wyłożyć pozostałości masy (wystarczy odrobina tylko po to, aby czekolada miała się do czego przyczepić). Zetrzeć czekoladę. Posypać po placku. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.