IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Niedzielny obiad, czyli roladki schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niedzielny obiad, czyli roladki schabowe i kluski śląskie z sosem.

Niedzielny obiad, czyli roladki schabowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Niedzielny obiad, czyli roladki schabowe

 

  • 4 plasterki schabu bez kości
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • czosnek mielony do smaku
  • koperek suszony do smaku
  • sól do smaku
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 parówka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • musztarda do smaku
  • 4 łyżki Soser Winiary
  • 1,5 szklanki wody
  • tłuszcz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Niedzielny obiad, czyli roladki schabowe
Schab myjemy, oczyszczamy a następnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy plasterek mięska nacieramy przyprawami, zawijamy w folię i schładzamy najlepiej ok 12 godzin. Zamarynowane mięsko smarujemy z jednej strony musztardą, układamy plasterek sera żółtego i układamy na nim po ćwiartce parówki, ogórka oraz marchewki. Mięsko zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką by się nie rozleciało.
Rolady podsmażamy z każdej strony z 10-15 min. Wodę i 4 łyżki Soser Winiary mieszamy razem, a następnie wlewamy do mięska i dusimy na małym ogniu.

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Wkładamy do miszki i ugniatamy ręką by wyrównać powierzchnię. Dzielimy ziemniaki na 4 części. Jedną część wyciągamy i w miejsce ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zagniatamy, na jednolitą gładką masę. Z ciasta robimy kulki a następnie lekko je spłaszczamy i robimy dziurkę w środku.
Kluski wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy, aż wypłyną na wierzch ok. 2 min po wypłynięciu wyciągamy.

Gotowe kluski podajemy z roladą i polewamy Soser'em Winiary. Smacznego !!
Niedzielny obiad, czyli roladki schabowe
Roladka w przekroju z marchewką, ogórkiem oraz paróweczką i serem