renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Zupa gulaszowa z batatami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sycąca zupa gulaszowa. Mięso wołowe połączone z warzywami stworzyło idealną zupę na chłodniejsze dni.

Zupa gulaszowa z batatami

Składniki:

Zupa gulaszowa z batatami

 

  • 600 gram mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 2 bataty
  • 2 ziemniaki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 papryki
  • 2 łyżki maki orkiszowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • natka koperku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z batatami

Etap 1

Zupa gulaszowa z batatami
Mięso wołowe pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Mięso wołowe pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Etap 2

Zupa gulaszowa z batatami
Dodać posiekana cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.

Następnie dodać posiekana cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. dusić pod przykryciem.

Etap 3

Zupa gulaszowa z batatami
Po 5 minutach dodać mąkę orkiszową, zamieszać.

Po 5 minutach dodać mąkę orkiszową, zamieszać i dolać 0,5 l wody i dusić aż mięso będzie miękkie.

Etap 4

Zupa gulaszowa z batatami
Następnie dodać wszystkie warzywa pokrojone w kostkę.

Następnie dodać wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, dolać tyle wody aby powstała zupa niezbyt gęsta, wsypać 1 łyżkę soli i gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać.

Etap 5

Zupa gulaszowa z batatami
Doprawić na koniec kminkiem, pieprzem, papryką i ewentualnie solą, posypać koperkiem.

Doprawić na koniec kminkiem, pieprzem, papryką i ewentualnie solą, posypać koperkiem.