Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Rosół z zielonkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół to zupa, która często pojawia się na polskich stołach. Ja proponuję rosół w wersji jesiennej - z dodatkiem grzybów zielonek, które dodają zupie smaku i koloru.

Rosół z zielonkami

Składniki:

Rosół z zielonkami

 

  • 1 kg mięsa z kurczaka (porcja rosołowa)
  • włoszczyzna (3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek pora, kawałek selera)
  • 1 cebula
  • kilka grzybów zielonek
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól
  • pieprz mielony
  • natka pietruszki
  • makaron - po garści na talerz

Sposób przygotowania:

Rosół z zielonkami
Zielonki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, selera i pietruszki obieramy.  Cebulę kroimy na pół, podgrzewamy na palniku.

Mięso opłukujemy, osuszamy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż zaczną zbierać się szumowiny, które wyrzucamy. Dodajemy warzywa, zielonki oraz przyprawy (ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól), gotujemy na wolnym ogniu kilka godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa, zupę przepuszczamy przez sito. Zupę doprawiamy solą i pieprzem mielonym. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy.

Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.