Sposób przygotowania:
Rosół z zielonkami
Zielonki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, selera i pietruszki obieramy. Cebulę kroimy na pół, podgrzewamy na palniku.
Mięso opłukujemy, osuszamy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż zaczną zbierać się szumowiny, które wyrzucamy. Dodajemy warzywa, zielonki oraz przyprawy (ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól), gotujemy na wolnym ogniu kilka godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa, zupę przepuszczamy przez sito. Zupę doprawiamy solą i pieprzem mielonym. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy.
Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Mięso opłukujemy, osuszamy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż zaczną zbierać się szumowiny, które wyrzucamy. Dodajemy warzywa, zielonki oraz przyprawy (ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól), gotujemy na wolnym ogniu kilka godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa, zupę przepuszczamy przez sito. Zupę doprawiamy solą i pieprzem mielonym. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy.
Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.