Sposób przygotowania:
Rosół warmiński z zielonym groszkiem
Mięso zalać 2 litrami zimnej wody i postawić na małym ogniu. Gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso i zdjąć szumowiny. Włożyć umyte i ubrane jarzyny z włoszczyzny oprócz marchewki (najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki, dzięki temu oddadzą więcej smaku). Cebulę opalić na palniku i dodać do bulionu razem z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Gotujemy przez 45 minut, po czym wyławiamy warzywa.
Do zupy wrzucamy groszek, startą na dużych oczkach marchewkę oraz pół pęczka pietruszki.
Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
W oddzielnym garnku gotujemy makaron.
Do zupy wrzucamy groszek, startą na dużych oczkach marchewkę oraz pół pęczka pietruszki.
Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
W oddzielnym garnku gotujemy makaron.