Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Niemiecki chleb lniany na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wilgotny chleb bogaty w siemię lniane, pyszny i zdrowy! należy do tych 'cięższych' więc nie każdemu przypasuje, ale my uwielbiamy! :)

Niemiecki chleb lniany na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niemiecki chleb lniany na zakwasie

 

  • Zaczyn:
  • 180 g wody
  • 180 g mąki żytniej chlebowej
  • 1 łyżka zakwasu
  • Namaczanka:
  • 45 g siemienia lnianego
  • 140 g wody
  • Ciasto właściwe:
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g wody
  • 1 czubata łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Niemiecki chleb lniany na zakwasie
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z mąką i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Wieczorem przygotować również namaczankę: siemię lniane zalać wodą, przykryć szczelnie i odstawić. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zaczynu wlać 60 g wody, wymieszać, wlać do misy, dodać namaczankę. Mieszać 5 minut na 3 prędkości. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Następnie przełożyć do keksówki (użyłam 10x30cm, można użyć mniejszej bo chlebek wyszedł niewysoki), wyrównać mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut. Wystudzić na kratce
Niemiecki chleb lniany na zakwasie
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z mąką i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Niemiecki chleb lniany na zakwasie
Wieczorem przygotować również namaczankę: siemię lniane zalać wodą, przykryć szczelnie i odstawić.
Niemiecki chleb lniany na zakwasie
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zaczynu wlać 60 g wody, wymieszać, wlać do misy, dodać namaczankę. Mieszać 5 minut na 3 prędkości. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Niemiecki chleb lniany na zakwasie
Następnie przełożyć do keksówki (użyłam 10x30cm, można użyć mniejszej bo chlebek wyszedł niewysoki), wyrównać mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.