Sposób przygotowania:
Niemiecki chleb lniany na zakwasie
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z mąką i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Wieczorem przygotować również namaczankę: siemię lniane zalać wodą, przykryć szczelnie i odstawić. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zaczynu wlać 60 g wody, wymieszać, wlać do misy, dodać namaczankę. Mieszać 5 minut na 3 prędkości. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Następnie przełożyć do keksówki (użyłam 10x30cm, można użyć mniejszej bo chlebek wyszedł niewysoki), wyrównać mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut. Wystudzić na kratce