dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Niemieckie pancakes

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niemieckie pancakes to pieczone ciasto w smaku i w wyglądzie trochę przypominające karpatkę. Smakuje bardzo dobrze, proponuję jeść je przy pomocy noża i widelca.

Niemieckie pancakes

Składniki:

Niemieckie pancakes

pancakes

dodatkowo

  • dowolne owoce (u mnie banan, kiwi i 2 mandarynki

Sposób przygotowania:

Niemieckie pancakes
Do miski wybić jajka, dodać roztopione i ostudzone masło, mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę, zmiksować na jednolitą masę.

Wylać do wysmarowanych lekko masłem 4 dużych kokilek lub do 1 naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20-22 minut.

Ciasto bardzo urośnie ponad foremki ale po wyjęciu środek opadnie.

Wyjąć, lekko posypać cukrem pudrem, wyłożyć pokrojone owoce, ewentualnie polać syropem klonowym lub śmietanką.