Sposób przygotowania:
Nietypowe rogaliki z marmoladą
Nietypowe, bo choć wykonane z drożdży, rosnąć będą w chłodzie. Drożdży też nie będziemy rozpuszczać w mleku, tylko wkruszymy je od razu do mąki. Z resztą - sami zobaczcie. Wszystkie składniki (oczywiście oprócz marmolady i cukru pudru) łączymy ze sobą. Zagniatamy elastyczne ciasto i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je. Z rozwałkowanych placków wycinamy talerzykiem koła.Koła zaś kroimy nożem na trójkąty. Na każdy nakładamy odrobinę marmolady. Zawijamy rogaliki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy je około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni. Jeśli się zrumienią - powinny być już dobre. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
edytaha
przejs
Nie , od razu wałkowanko :D krojenie itd :D
Ja sama jak drożdżówka jestem i lubie ciepełko, ale czasem chłodek dobrze mi robi :D Spróbuj :)
przejs
edytaha
przejs
Ja paluchami zwykle mieszam mąkę z drożdżami ( świeżymi pokruszonymi) ale to z lenistwa. Rozpuszczona łatwiej się łączy z resztą składników. Ale i tak , i tak, rogaliki rosły mi jak należy.
edytaha
Ja tak paluchami robię ciasto na paszteciki, ale nie chłodzę go. Dzięki za wyczerpujące informacje, jak zrobię rogaliki, to się pochwalę :D
gosia56
Ja poprostu margarynę wczesniej wyciągam z lodówki i miekką mieszam ze składnikami
edytaha