Sposób przygotowania:
Sushi nigiri
Ryż do sushi zalewamy wodą i moczymy, a następnie odcedzamy i zalewamy woda w stosunku 1:1. Gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn.
Składniki na sos podgrzewamy, mieszamy do ich rozpuszczenia, wlewamy do ryżu i mieszamy. Z wystudzonego ryżu formujemy w wilgotnych dłoniach wałeczek i nakładamy na wierzch niewielką ilość wasabi.
Obrane krewetki nabijamy na wykałaczki, żeby je wyprostować i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Wyjmujemy, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, a następnie zdejmujemy z wykałaczek i rozcinamy prawie do końca na pół.
Krewetki układamy na ryżu, dociskamy. Dodatkowo na krewetce można ułożyć plasterek awokado lub ogórka i pasek papryki lub szczypiorek.
Arkusz nori tniemy w cienkie paski i każdą porcję ryżu z dodatkami owijamy paskiem nori. Sushi nigiri możemy przygotować również z innymi dodatkami, na wałeczku ryżowym układamy plasterek wędzonego łososia lub paluszka surimi, dodajemy inne składniki i owijajmy paskiem wodorostu.
Podajemy z imbirem marynowanym i sosem sojowym lub sosem teryiaki.
Składniki na sos podgrzewamy, mieszamy do ich rozpuszczenia, wlewamy do ryżu i mieszamy. Z wystudzonego ryżu formujemy w wilgotnych dłoniach wałeczek i nakładamy na wierzch niewielką ilość wasabi.
Obrane krewetki nabijamy na wykałaczki, żeby je wyprostować i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Wyjmujemy, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, a następnie zdejmujemy z wykałaczek i rozcinamy prawie do końca na pół.
Krewetki układamy na ryżu, dociskamy. Dodatkowo na krewetce można ułożyć plasterek awokado lub ogórka i pasek papryki lub szczypiorek.
Arkusz nori tniemy w cienkie paski i każdą porcję ryżu z dodatkami owijamy paskiem nori. Sushi nigiri możemy przygotować również z innymi dodatkami, na wałeczku ryżowym układamy plasterek wędzonego łososia lub paluszka surimi, dodajemy inne składniki i owijajmy paskiem wodorostu.
Podajemy z imbirem marynowanym i sosem sojowym lub sosem teryiaki.