czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sushi nigiri

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nigiri to najprostsza wersja sushi, przygotowywania bez zawijania. Ryż formujemy w dłoni i na wierzchu układamy dodatki.

Sushi nigiri

Składniki:

Sushi nigiri

ryż:

  • ryż do sushi 100 g
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • cukier 1/2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki

dodatki:

  • krewetki 5-6 sztuk
  • paluszki surimi 1 szt
  • łosoś wędzony 1 plaster
  • ogórek zielony 2 plasterki
  • papryka czerwona 2 paski
  • szczypiorek
  • wasabi
  • nori ok. 1/2 arkusza
  • awokado 1 plaster
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sushi nigiri
Ryż do sushi zalewamy wodą i moczymy, a następnie odcedzamy i zalewamy woda w stosunku 1:1. Gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn.

Składniki na sos podgrzewamy, mieszamy do ich rozpuszczenia, wlewamy do ryżu i mieszamy. Z wystudzonego ryżu formujemy w wilgotnych dłoniach wałeczek i nakładamy na wierzch niewielką ilość wasabi.

Obrane krewetki nabijamy na wykałaczki, żeby je wyprostować i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Wyjmujemy, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, a następnie zdejmujemy z wykałaczek i rozcinamy prawie do końca na pół.

Krewetki układamy na ryżu, dociskamy. Dodatkowo na krewetce można ułożyć plasterek awokado lub ogórka i pasek papryki lub szczypiorek.

Arkusz nori tniemy w cienkie paski i każdą porcję ryżu z dodatkami owijamy paskiem nori. Sushi nigiri możemy przygotować również z innymi dodatkami, na wałeczku ryżowym układamy plasterek wędzonego łososia lub paluszka surimi, dodajemy inne składniki i owijajmy paskiem wodorostu.

Podajemy z imbirem marynowanym i sosem sojowym lub sosem teryiaki.