Sposób przygotowania:
Nocny chleb cebulowy
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak zaczyn podwoi swoją objętość, odgazować go. Zaczyn przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia zaczyn wyjąć z lodówki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Ciasto właściwe: Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić. Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do sypkich składników dodać nocny zaczyn, rozpuszczone drożdże i przestudzoną cebulę. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części. Z każdej uformować owalny bochenek. Ułożyć je na natłuszczonej, posypanej mąką blasze. Przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem na bochenkach zrobić ostrym nożem ukośne nacięcia. Chleb piec w 250 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Chleb piec kolejne 35 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.